reede, 18. november 2016

Igas Põhjala mehes on natuke viikingit

Viiking. Põhjala sõdalase mitteametlik käsiraamat.
Autor: John Haywood
Tõlkijad: Mart Rummo, Kristiina Raudsepp
Äripäev 2014

„Kes ei unistaks võimalusest saabuda koju hõbedakoormatega ja olla kuulus ka veel siis, kui vähemad mehed on ammu unustatud?“

Arheoloogide uusimate avastuste ning Põhjala saagadest ja skaldiluulest pärit lugude põhjal on üks juhtivaid viikingiajastu uurijaid John Haywood kokku pannud värvika ja humoorika raamatu sellest, missugust elu elasid 10. sajandi viikingi sõdalased.
Kuna mulle väga meeldib ajalugu ja igas suures mehes on teatavasti alati natuke poisikest, siis muidugi läheb korda ka viikingite teema. Olen tähelepanelikult lugenud materjale 2010. aastal arheoloogilistel kaevamistel Saaremaal Salme alevikus leitud viikingiaegsest laevast, õigemini laevamatusest, sest sealt leiti 16 korrapärastes ridades kolmes kihis lebavat skeletti, mille vahel oli mängunuppe ja täringuid. Kõik see tõestab, et meie esivanemad puutusid sageli viikingitega kokku. Issand kui äge!!!
Tõsi, nagu selgub John Haywoodi raamatust, olid viikingid üsna vara- ja verejanulised ning rüüstasid hea meelega kõiki piirkondi, kust vähegi matti andis võtta. Ilmselt ei sõudnud või purjetanud nad meiegi rannikuvetes lihtsalt lõbu pärast, vaid ikka selleks, et röövida ja tappa ning orje võtta.
Nojah, ega meie esivanemad ei olnud kitsid vastu andma – mitmed allikad väidavad, et Sigtuna linna häving on eestlaste südametunnistusel.
Põhjala sõdalase mitteametlik käsiraamat annab üsna põhjaliku ülevaate viikingiajastu olme, kommete, sõjapidamisviisi jms kohta, kuigi on pisut lapsikus vormis esitatud.
Väga hästi on esile toodud olulised terminid. Samuti meeldis viikingite rüüsteretkede sihtpunktiks olnud piirkondade hindamine.
Üllatuslikult sain teada, et viikingite jaoks elas Soome aladel kahte liiki soomlasi – tavalised- ja suusasoomlased. Viimaseid nad pelgasid väga, sest need olid suuskadel kiired liikuma ja kasutasid täpseid, suure laskejõuga kahest erinevast puidust tehtud vibusid.
Kokkuvõttes – täitsa korralik populaarteaduslik lugemine tavalisele ajaloohuvilisele.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!