pühapäev, 6. november 2016

Meie valitsuse alkoholipoliitika teeb Läti ja Eesti kuvandile halba

If you like Latvia, Latvia likes you!

Üks osa Eesti kuvandist soomlaste jaoks on kahtlemata odav alkohol. Soome keskmise palga eest kannatab siinsetes kõrtsides kõvasti puristada ja poodidest veel joobnustavaid jooke koju kaasagi rebida. Aga kas me tahame, et Eestit külastatakse peamiselt selleks, et oma joomahimu rahuldada? Ilmselt ei taha. Turismiettevõtjad sooviks hoopis väga, et raha, mille põhjanaabrid meie pealinna viinapoodidesse jätavad, jõuaks hoopis maakondadesse ja elavdaks kohalikku ettevõtlust.
Nüüd on meie valitsuse aktsiisipoliitika tinginud selle, et oleme nagu soomlased. Eestis levib hoogsalt müüt Lätist kui odavast alkomaast, mis siis, et arvutused näitavad, et sinna ekstra viina ja õlle järele sõitmine ei tasu end ära. Kuid asi on psühholoogias – „odav“ müüb ja paljud teevad sisseoste Lätis protesti pärast, näidates sedasi Rõivase valitsusele sümboolselt keskmist näppu.
Piirile kerkivad järjest alkoholitootjate ja -müüjate kauplused, kuhu iga meie alkosõber on oodatud oma rahakotti tühjendama. Eestlaste raha võetakse rõõmsalt vastu, sest see elavdab lõunanaabrite majandust ja täidab eelarvet. Kuid see on ainult mündi säravaim pool.
Palju tõsisem küsimus on, kas lätlased tahavad end eestlastele ja lõpuks ka soomlastele presenteerida kui alkohoolikute paradiisi? Ja kas meie tahame olla lätlastele „väike joodikrahvas põhjapiiril“? Paraku sinnapoole vanker veereb.
„If you like Latvia, Latvia likes you!“ ei ole enam pelgalt Koiva ürgorg, Riia loomaaed ja Jurmala veepark, vaid sellel on ka tugev hundijalavee maik küljes. Põhjustanud on selle ennekõike meie valitsuse aktsiisipoliitika.
Mulle on Läti iseenesest väga sümpaatne ja ma ei tahaks, et sellest riigist saaks ametlikult joomatuuride sihtpunkt. Äkki annaks valitsuste tasemel siiski midagi kokku leppida?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!