teisipäev, 20. detsember 2016

Piparküpsiste aeg ehk mida mu haistmismeel pühade ajal tunneb

Ei tea, kuidas teiste inimestega on, aga mina enne jõulutunnet sisse ei saa, kui kodus piparkoogid valmis. Siis hõljub tubades see õige jõululõhn ja igasugusel pühadebutafoorial nagu elektriküünlad jms ei olegi nii suurt tähtsust.
Piparkookidega on muidugi see häda, et iial ei tea, millise taina otsa kaubandusvõrgus satud, sest kvaliteet on väga kõikuv. Minu põhiline etteheide on see, et vürtse pannakse liiga vähe ja siis tuleb neid tainasse kas lisaks sisse sõtkuda või kogu tainategu ise ette võtta. Muidu seda õiget jõululõhna sõõrmeisse ei saa.
Tõsi, on veel lõhnu, mis tulevad pühademeelolu loomisele kasuks. Ka päris kuusk, eriti kui ta on veel sulalumest niiske ja mõnest murdunud või ärasaetud okstüükast vaiku välja ajav, annab jõululõhnadele oma aksendi.
Ja päris jõululaupäeval muidugi seaprae-, verivorsti- ja hapukapsalõhna sümbioos – midagi ei ole teha, kui oled kodumaise köögi peal üles kasvanud, siis ei saa sellest mööda nuusutada.
Mida ma lõhnatekitajaest jõuluajal ei soovita, on lõhnaküünlad ja vängemat sorti kosmeetika. Igasugused deodorandid ja odekolonnid võiks sellel ajal üldse ära unustada – peske end seebiga puhtaks ja laske jõululõhnad endale ligi. Häid jõule!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!