pühapäev, 15. jaanuar 2017

Külad tapetakse, inimesed heidetakse

Seoses haldusereformi ja valitsuse aktsiisipoliitikaga ning mõne ministri hullumisega on taas teravalt päevakorda kerkinud ääremaade külade saatus või õigemini küsimus, kas suurtest keskustest väljapoole jääbki üldse mingit elu.
Väikese kära saatel on kadunud mitmetest maapiirkondadest panga- ja postiteenused, nüüd on järg väikepoodide käes, sest iga päev toob näiteid sellest, kuidas mõni väikepood Lõuna-Eestis omadega enam ots-otsaga kokku ei tule.
Võime ju ülbelt öelda, et järelikult on kehv äri või oskamatud omanikud, investeerigu idufirmadesse, kus sealt  tuleb alles pappi.
Aga väikepood ongi omaette idufirma, rohujuuretasandi ettevõte, mis tagab kohalikele elementaarse tarnekindluse. Ajada siinjuures mingit iba sellest, et väikepoed varustavad vaid külajoodikuid viina ja õllega, on sügavalt vastutustundetu.
Kas keegi on mõelnud sellele, kui palju elab maal üksikuid vanainimesi või vanureid, kel lapsed kaugel ja endal keeruline kuskile suuremasse asulasse poodi toidu järgi sõita? Kui palju on lastega peresid, kel isa kaugel tööl ja igapäevase piima järgi ei saa linnas käia?
Kuule, aga meil on ju sotsiaalteenused, väidavad mõned. Jah on, aga kas me võtame inimestelt kogu nende väärikuse ja mandume ääremaadel sotsiaalteenustesse?
Minu arvates tuleks ääremaastumist käsitleda riikliku julgeoleku küsimusena, sest piirkondadesse, kus ei ole enam elanikke ja kommunikatsioone, tekib paratamatult vaakum, mida pättidel või välisvaenlasel on kerge oma eesmärkide saavutamiseks ära kasutada. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!